Горещи новини

Новини Поздравление за Нощта на учените 2012 от г-н Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката

Зареждане...

Новини За съжаление, тази година участниците във фотоконкурса ни бяха твърде малко, а журито не можа да излъчи победители, тъй като повечето от получените фотоси не отговаряха на зададената тема на конкурса. Ето защо, тази година само един участник ще бъде награден - с поощрителна награда (ваучер от Фотосинтезис). Това е Мирослав Милев, 36 г., от София и снимката му на Лени Драшанска – жена пострадала при самолетна катастрофа. Въпреки че е с две протези, тя танцува не по-различно от всеки друг - пример за приноса на съвременната медицина/наука и интегрирането на хората с увреждания в обществото.

Новини За пръв път в България (а и в Европа), една нова интегрирана дигитална медийна платформа, базираща се на локация (integrated location-based service), ще бъде използвана по време на Нощта на учените на 28 септември 2012. Експерименталната платформа разработена в България от Digital Spaces Living Lab, ще даде възможност на предварително регистрирани организатори, партньори и участници в събитията, по време на Нощта на учените, да споделят чрез снимки и текстове върху картата на България какво се случва и да отразяват най-интересните събития като 'репортери за една нощ', използвайки своите своите Twitter, Instagram и Flickr акаунти от мобилните си телефони, таблети, дигитални фотоапарати и компютри. Така с общи усилия, ще бъде изградена визуална динамична карта на Нощта на учените в България (засега на картата има само тестово съдържание, като използването й по проекта ще започне в следващите дни).

Новини Съюзът на учените в България издаде за седма поредна година специално издание на вестник "Homo Sciens", посветен на годишнината от откриването на дифракцията на рентгеновите лъчи от Макс фон Лауе и рентгеноструктурния анализ.

Новини Студенти от класа на доц. Ясен Вълчанов ще представят танцов спектакъл "Вечност - Вход Свободен или Одисей и сенките". Спектакълът е инспириран от XI-та книга на "Одисея", в която пътешественикът се оказва на прага на два свята. Повече информация можете да намерите тук.

Новини Стихосбирката "Стъпки 5" със стихове от български учени вече е издадена.

Новини Срокът на фотоконкурса ZOOM IN SCIENCE се удължава до 20.09.2012 г.

Новини Преди няколко дни официално приключи процеса на афилииране на Панаира на Знанието и Иновациите към Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) – най-големият научен конкурс на предуниверситетско ниво, който дава огромни възможности за контакти и поле за изява на младите учени. Първите участници, които ще представляват страната ни в този конкурс ще бъдат избрани в Нощта на учените, която ще се проведе на 28.09.2012 в София.

Новини Организаторите на Панаира на Знанието и Иновациите удължават периода за подаване на заявки за участие. Електронната форма ще бъде активна до 15.09.2012 тук.

Новини По повод предстоящата Европейската нощ на учените в България на 19 юли (четвъртък) от 11.00 часа, в зала 207, в БАН се проведе пресконференция. Повече информация можете да намерите тук.

За събитието

Проектът Европейска нощ на учените в България IN-Close – Иновации: нови компетенции и водещи възможности за устойчивост и стабилност (Innovations: New Competence and Leading Opportunities for Sustainability and Endurance) има за цел да осигури подкрепа на учените в България по отношение популяризация на тяхната работа и повишаване на техния статус в обществото. Фокусът на инициативата е Европейската година за активно остаряване и солидарност между поколенията. Общественият интерес ще бъде привлечен към иновациите в медицината, репродуктивното здраве, електронни услуги в здравеопазването, роботиката и активното застаряване, новите материали и качество на живот, като обаче това няма да изключва изследователите от други области на науката да участват в събитието. На 28 септември 2012 г. са предвидени различни творчески и забавни прояви в София: (БАН- Централно управление, Техническия университет, НАТФИЗ и VIVACOm Art Hall (Телефонна палата); Пловдив; Стара Загора, Хасково, Плевен, Бургас и Варна.

Контакти:
karina.angelieva@jic.bas.bg
IN-CLOSE КАРТА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ
Конкурси
Подкрепящи организации
БАН Digital Spaces Living Lab
Списание 8 Съюз на учените в България
Фотосинтезис Vivacom Art Hall
Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив Съюз на физиците в България Университет по хранителни технологии - Пловдив
Медицински университет - Плевен Медицински университет - Варна Бургаски свободен университет
Бързи връзки
EURAXESS България Researchers' Night
Партньори по проект IN-CLOSE - Нощ на учените 2012
Единен център за иновации на Българската академия на науките Клуб Млади таланти ТУ - София Тракийски университет Пловдивски университет 'Паисий Хилендарски' Медицински университет - гр. Пловдив